Mesto hľadá pre dostavbu zimného štadióna spoluinvestora

08.11.2011 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 7. novembra (TASR) - Mesto Vranov nad Topľou nebude disponovať ľadovou plochou pre verejné korčuľovanie ani počas tejto zimy. Nákladná výstavba zimného štadióna je v súčasnosti pozastavená a na jej dokončenie hľadá samospráva pre nedostatok potrebných zdrojov spoluinvestora.
Obyvatelia vranovského regiónu budú už štvrtú zimu za sebou nútení cestovať za kvalitnejšou ľadovou plochou do okolitých miest. Súčasný vranovský primátor Ján Ragan tvrdí, že k tejto situácii nemuselo dôjsť, ak by sa projekt výstavby vranovského štadióna naštartoval v uplynulých rokoch bývalým vedením mesta racionálnejšie.

Ako poznamenal, mesto začalo v roku 2008 realizovať projekt zimného štadióna za vyše 3,3 milióna eur bez finančného krytia. \"Začať takú veľkú stavbu a zadlžiť mesto, bola chyba. Ďalšou chybou je to, že sa zimný štadión začal stavať na mieste a priestore, kde sa dovtedy nachádzalo klzisko,\" objasnil prvý muž samosprávy. Podľa jeho slov sa vtedy núkalo lepšie riešenie v podobe zachovania nezastrešeného klziska v prevádzke a odštartovania výstavby nového športoviska na inom mieste.
\"Je pravda, že pod pôvodnou ľadovou plochou bola stará technológia, ale jej rekonštrukcia či výmena by si vyžiadala desatinu nákladov v porovnaní s investíciou potrebnou pre výstavbu nového zimného štadióna. Teraz nemáme ani klzisko, ani štadión,\" zhodnotil Ragan.
Podľa primátora je mesto momentálne v situácii, keď si ďalší úver asi v hodnote dvoch miliónov eur potrebných pre dokončenie a sprevádzkovanie zimného štadióna zobrať nemôže. \"Pri našej zadlženosti by sme ho mali vôbec problém získať. Preto riešením bude to, ak v nasledujúcom období nájdeme pre tento projekt spoluinvestora, ktorý by bol ochotný ísť do dostavby, respektíve prevádzky tohto zimného štadióna.\"
Zimný štadión je podľa Ragana v súčasnosti hotový asi na 50 percent, čomu čiastočne napomohla aj dotácia vo výške 116.000 eur, ktorú získalo mesto v začiatkoch realizácie projektu od Slovenského zväzu ľadového hokeja. Novopostavený objekt športoviska, situovaný na ulici Boženy Nemcovej, disponuje v súčasnosti vonkajším opláštením a ďalšie investície sú potrebné na dostavbu priestoru pre umiestnenie ľadovej plochy s technologickým zázemím, ako aj vykonanie ďalších stavebných zásahov v interiéri.
Stavebný ruch na stavenisku utíchol v októbri minulého roka, ďalšie práce sa pre chýbajúce zdroje v mestskej kase odvtedy zrealizovať nepodarilo.
 

Vyberte región